Meest gestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over gitaarles bij L’escola. Geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder.

Sinds het begin van de ‘intelligente Lock-down’ hebben wij alle lessen online gegeven, via Skype, FaceTime en Zoom. Dit was niet voor iedereen ideaal, maar het bood een uitstekend alternatief voor de fysieke lessen. Vanaf de maand juni geven we de lessen weer bij ons op school, maar kan er ook nog steeds online les worden genomen.

Ook nieuwe leerlingen kunnen kiezen voor de vorm die het beste bij hen past.

Bij L’escola kun je les krijgen van maandag t/m vrijdag, zowel overdag (vanaf 09:00 uur) als ’s avonds (tot 22:00 uur).

De lessen volg je wekelijks of tweewekelijks, met een voorkeur voor de eerste vorm, met name wanneer het gitaarspel nieuw voor je is. Voor de continuïteit is de wekelijkse lesvorm dan zeker aan te raden.

Leerlingen die reeds (ver) gevorderd zijn, ver moeten reizen van huis naar onze school of om andere redenen hun lesrooster wat flexibeler in willen richten, kunnen dat doen d.m.v. een strippenkaart, waarmee de lessen op afspraak worden gepland. Deze kunnen dan bijvoorbeeld eens in de maand plaats vinden.

De duur van de individuele lessen is naar keuze 30, 45 of 60 minuten.
De duur van de groepslessen en de lessen op afspraak is naar keuze 45 of 60 minuten. De hele jonge kinderen kunnen ook groepslessen met een duur van 30 minuten volgen.
De beste keuze is voor die lesduur die aansluit bij jouw niveau en de tijd die nodig is om jouw les compleet te laten zijn. Ook speelt daarin mee in welke mate er (naar behoefte) aandacht wordt besteed aan zaken als theorie, improvisatie, compositie, cultuurgeschiedenis, etc…

Nee, je komt om te beginnen een keer langs voor een vrijblijvende kennismaking/proefles. Als je dan besluit om te starten volg je eerst een aantal introductielessen. En als dit van beide kanten goed bevalt, dan kun je je inschrijven voor de rest van het cursusjaar. Ons cursusjaar loopt ongeveer gelijk met het schoolrooster van Noord Nederland.

Nee, dat is geen probleem. Je kunt zonder theoretische kennis starten met het spelen. Wel is het wenselijk om je stap voor stap ook te verdiepen in het notenschrift en later de theorie (laten we zeggen de bouwkunde en de grammatica) van de muziek die je speelt.

Ja, dat kan. Wij geven ook les aan kleine groepen met twee of drie leerlingen. Daarvoor is het wel nodig om leerlingen te vinden die goed bij elkaar passen.

Dat is zeer persoonlijk en onder andere afhankelijk van de aandacht en de tijd die je eraan besteedt. De gemiddelde leerling van onze school beschikt na driekwart jaar al over een zekere basis.

Ja, dat kan. Je kunt tijdens de introductieperiode gebruik maken van een (goede) gitaar van de school. Vervolg je na deze periode jouw lessen, dan moet je wel een eigen instrument aanschaffen. Daar kunnen wij jou dan in adviseren en je helpen bij de aanschaf.

Nee, dat is niet noodzakelijk. De meeste mensen die beginnen met de gitaar spelen nog met de vingertoppen, zonder (lange) nagels. Gaandeweg wordt het voor de meeste gitaristen wel beter om met nagels te gaan spelen, zowel om technische redenen, als vanwege de klank.

Misschien zijn de snaren erg oud en geoxideerd? Het is een kleine moeite om snaren te vervangen, en je gitaar klinkt dan ook direct veel beter.

Wij stellen geen hoge eisen aan onze leerlingen. Onze enige voorwaarde is de belofte om thuis te oefenen, bij aanvang minimaal twintig minuten per dag, en na verloop van tijd dertig minuten of langer.

Beschik je over een bovengemiddeld talent en zie je het voor je dat je van het werken met muziek je vak kunt gaan maken, dan kun je in de Talentklas een toegepast programma gaan volgen, waarmee je jezelf voorbereidt op een opleiding aan een conservatorium.
Dit programma bestaat uit je wekelijkse gitaarlessen, aangevuld met lessen stemvorming & solfège, theorie en muziek- en cultuurgeschiedenis. Met dit programma wordt een toelating aan het conservatorium optimaal voorbereid en start je deze opleiding met een ijzersterke ondergrond.

Jongeren, vanaf 13 jaar, hebben vaak al een duidelijke muzikale voorkeur. Soms is dit een brede muzikale belangstelling, soms wat specifieker, een voorkeur voor een bepaalde stijl. Dat kan klassieke muziek zijn, maar ook een bepaalde vorm van popmuziek, jazz, blues of traditionele muziek. In ons onderwijs aan jongeren, tussen de 13 en 18 jaar trachten we hier zo goed mogelijk bij aan te sluiten.
Door jou kennis te laten maken met diverse muzikale stijlen kan er een brede muzikale basis worden gevormd. Ook is het mogelijk om direct te focussen op die muziek waar jij als jongere een duidelijke voorkeur voor hebt.

Gevorderde leerlingen kunnen repertoire spelen uit diverse klassieke stijlperiodes en soorten muziek (Klassiek, Jazz, Traditioneel, etc..). Het klassieke repertoire dat bij ons veel wordt gespeeld omvat werken uit het gangbare concertrepertoire (bijv. Dowland, Bach, Weiss, Sor, Coste, Tárrega, Albéniz, Turina, Villa Lobos, Dyens, Domeniconi, Brouwer) als ook minder bekend (maar zeer de moeite waard!) repertoire.