Tips gitaaraanschaf

Bij de aanschaf van een goed instrument ga je niet over een nacht ijs. Er is erg veel mogelijk en de hier volgende tips zijn dan ook geen overbodige luxe.
Een goed instrument is voor het spelen van vele soorten muziek een belangrijke voorwaarde om deze muziek goed te kunnen spelen. De gebruikte materialen, de constructie, de afwerking en de afstelling… ze spelen allemaal een rol en verklaren waarom de ene gitaar in de winkel verkocht wordt voor € 75,00 en de andere voor € 9000,00.

Let bij de aanschaf van een gitaar goed op de volgende zaken:

Materiaal

Welke houtsoorten zijn er in de gitaar verwerkt?
Bovenblad: fichte of ceder > ‘moet’ massief zijn.
Eigenschappen van fichte: een heldere toon; vaak wat neutraal, hetgeen de speler de gelegenheid geeft om de toon te vormen. Is hierdoor vaak moeilijker te bespelen dan ceder. Het inspelen van de gitaar duurt ook langer dan bij ceder.
Eigenschappen van ceder: een volle, warme toon; zwaarder dan fichte. Ceder heeft vaak een heel eigen klank die moeilijk te beïnvloeden is. Ceder gitaren zijn relatief snel ingespeeld.
Zijkant en achterblad: gelaagd of massief, let op de kwaliteit van het hout.
Toets: graag een harde houtsoort, liefst ebbenhout, maar dit is kostbaar.

Mechanieken

Controleer het loopwerk van het mechaniek.
Mechanieken kunnen eenvoudig worden vervangen. Laat een bijzondere gitaar dus niet aan de kant staan vanwege slechte mechanieken.

Afwerking

Onderzoek de gitaar op fouten in de constructie, barstjes in het hout (let op de kop!), voel met je vinger aan de binnenkant van de rozet, klop op de klankkast, kijk hoe de gitaar aan de binnenkant is afgewerkt. Is de klankkast aan de binnenkant schoon en goed geschuurd, of zie je veel stof, klodders lijm en ruwe zangbalkjes.

Klank

Zuiverheid, toon, volume, projectie, klankspectrum (boventonen)
Op dit gebied kun je van een eenvoudige studiegitaar natuurlijk niet hetzelfde verwachten als van een goede concertgitaar. Een paar factoren zijn echter wel erg belangrijk: De gitaar moet zuiver zijn en goed te stemmen. Er mogen geen onnodige bijgeluiden inzitten (bijvoorbeeld door het aanlopen van de snaren) en de toon moet over de gehele toets evenwichtig zijn.

Respons

‘Spreekt de gitaar goed aan’? Hoe is de respons van het instrument op een aanslag? We kunnen onderscheid maken tussen snelle en trage instrumenten.

Bespeelbaarheid

Let op de afstelling van de snaarhoogte. Bij de twaalfde positie behoort de afstand tussen de snaar en de fret ± 3 a 5 mm te bedragen.
Kost het je linkerhand veel moeite om de snaren in te drukken?
Welke vorm hebben de frets? Kun je gemakkelijk met de vingers van je linkerhand over de toets glijden terwijl je de snaren licht ingedrukt houdt?

Prijs
tot ± € 190,- Vaak (erg) slecht qua materiaal, constructie, afwerking, zuiverheid, klank en bespeelbaarheid
€ 190,- tot € 450,- Goed om mee te beginnen. Wel vaak nog een beetje vlak van toon en met weinig uitgesproken karakter.
€ 450,- tot € 900,- Redelijk tot goede studiegitaar.
€ 900,- tot € 2500,- Goede tot zeer goede studiegitaar.
€ 2500,- tot + € 9000,-
Concertgitaar.
Nieuw of gebruikt

Een gebruikte gitaar hoeft zeker niet onder te doen voor een nieuwe gitaar. Belangrijk is de staat waar het instrument in verkeert.
Een nieuw instrument moet ingespeeld worden. Het kost over het algemeen minstens een half jaar tot een jaar (soms nog veel langer) voordat een nieuwe gitaar tot volle wasdom is gekomen.
Als een gitaar goed is ingespeeld en goed is onderhouden kan het als gebruikt instrument zeker interessant zijn.
Bij een nieuwe gitaar voer je helemaal zelf de regie over de ontwikkeling van het instrument.
Hoe (kwalitatief) beter de gitaar, hoe belangrijker dit is. Bij een ‘aanvangsgitaar’ is dit nog niet zo aan de orde.

Snaren

Er zijn vele merken: D’Addario, Savarez, Thomastik-Infeld, Augustine, GSP, Hannabach, La Bella, Chorus, etc..
De meeste merken produceren verschillende typen snaren en ieder type snaar is verkrijgbaar in verschillende spanningsgraden: low tension, medium/normal tension, high tension, super high tension. Het meest voor de hand liggend is om een goede kwaliteit snaar aan te schaffen (± € 10,- a €14,- per set) in een medium of high tension. Welke snaar het beste werkt is mede afhankelijk van de gitaar en de bespeler. Hier moet je in de loop der tijd proefondervindelijk achter komen.

Veel gebruikte kwaliteitssnaren zijn:
Hannabach
Savarez – Alliance & Corum
D’Addario – Pro Arte

Na de aankoop

Als de gitaar eenmaal is aangeschaft, let dan op de volgende zaken:
Zorg voor een sterke, gevoerde hoes of een koffer.
Zorg voor een vochtigheidsgraad van tussen de 40 en de 65% in de ruimte waar het instrument wordt bewaard. Als de vochtigheidsgraad lager wordt dan 35% kan door de droogte het hout gaan barsten!
Voorkom extreme wisselingen in temperatuur.
Speel alleen met schone handen.
Houd je gitaar schoon met een zachte doek. Geen water gebruiken en zeker geen schoonmaakmiddel. Politoer polish mag wel.
Als de mechanieken niet optimaal werken, geef ze dan een klein beetje olie of teflon. Niet te vet maken, want dat trekt stof en vuil aan!
De toets kan, bijvoorbeeld bij het verwisselen van de snaren, eens in de paar jaar met een beetje vloeibare vaseline, cederolie of teakolie worden behandeld.

meer over onderhoud