Stromingen

Het muziekinstrument dat bekend staat als de gitaar is eigenlijk een verzameling van instrumenten die allen min of meer dezelfde naam dragen. Met andere woorden: De gitaar is een instrument dat zich in een groot aantal vormen manifesteert. Daarbij is het instrument een van de meest veelzijdige, waar het gaat om de grote diversiteit in muzikale stijlen die erop kunnen worden gespeeld. Wat al die verschillende instrumenten tot dezelfde familie doet behoren is de typerende 8-vorm.

De gitaar

Zo kennen wij de moderne klassieke gitaar (ontstaan rond 1850), en haar voorouders: de romantische gitaar (eerste helft 19e eeuw), de barokgitaar (17e/18e eeuw), de renaissancegitaar (15e/16e eeuw) en de vihuela (16e/17e eeuw).

Naast de moderne klassieke gitaar kennen we de flamencogitaar, die hier qua uiterlijk sterk op lijkt, maar toch belangrijke bouwtechnische verschillen kent in vergelijking met de klassieke gitaar. Verschillen die tot uitdrukking komen in het karakter van het instrument.
Ook zijn er meerdere soorten staalsnarig akoestische gitaren, die veelal (als begeleidings-instrument) in traditionele muziek en in de lichte muziek worden gebruikt.

Uit deze staalsnarig akoestische gitaar kwam in de jaren dertig van de vorige eeuw de semi-akoestische gitaar voort. Een gitaar met een klankkast die met zogeheten pick-ups elektro-magnetisch wordt versterkt.

Als in het midden van de vorige eeuw de klankkast van de semi-akoestische gitaar plaats maakt voor een massieve (gitaarvormige) ‘plank’, ontstaat hiermee de elektrische gitaar. Een instrument dat voornamelijk wordt gehoord in de lichte muziek, maar vandaag de dag ook in de hedendaagse klassieke muziek wordt bespeeld.

Naast deze instrumenten bestaan er vele instrumenten die hiervan zijn afgeleid. Bijna teveel om op te noemen: de requinto, de basgitaar, de altgitaar, de zevensnarige, achtsnarige en elfsnarige klassieke gitaar, de zes-korige staalsnarige gitaar, de ukelele, en nog vele anderen.

Binnen L’escola wordt les gegeven op de klassieke gitaar en de staalsnarig akoestische gitaar.

RICHTING KLASSIEK GITAAR

In de richting klassiek gitaar zie je een enorm scala aan mogelijkheden.

De nadruk ligt op de klassieke techniek; dit is de verzamelnaam voor praktisch alle mogelijke speltechnieken in het spelen met de vingers. Met deze klassieke techniek kunnen, naast alle mogelijke klassieke stijlen ook diverse vormen van traditionele muziek en lichte muziek worden gespeeld.

In deze lessen maken we voor de technische ontwikkeling meestal gebruik van een zogeheten methode. Bij L’escola worden diverse methodes gebruikt (o.a. van Antonio Muro, Ton Terra, Emilio Pujol, Julio Sagreras, Hubert Käppel of de interactieve methode van Quirijn Snijder, Resonancias), al naar gelang het traject dat de leerling (samen met de docent) heeft gekozen.

Daarnaast bouwt de leerling gaandeweg een eigen gevarieerd repertoire op. Dit kan bestaan uit klassieke muziek (renaissance, barok, romantiek, hedendaags), traditionele muziek, of bepaalde vormen van lichte muziek (jazz, blues, pop, folk).

Het hedendaagse klassieke repertoire bevat een groot aantal muzikale stijlen, maar daarnaast ook veel muziek waarin we meerdere stijlen herkennen.

Bekijk ons lesaanbod