Gitaaronderhoud

Een klassieke gitaar vraagt vrij weinig onderhoud. Met daarvoor bestemde polish kan de gitaar van tijd tot tijd worden schoongemaakt en opgepoetst. (Gebruik hiervoor nooit schoonmaakmiddelen.)
Speel altijd met schone en droge handen, en haal indien nodig na het spelen een microvezel doek over de snaren om ze te reinigen.
Het is raadzaam om één keer per jaar bij het wisselen van de snaren alle snaren te verwijderen en de toets te behandelen: schoon maken met wasbenzine en vervolgens in de olie zetten, met daarvoor bestemde hardhoutolie of speciale conditioner. Ook kunnen dan de frets worden gereinigd en met polijstpapier (micromesh) worden gepolijst.
Als de mechanieken erg droog zijn, dan is een klein beetje teflon meestal voldoende om ze weer soepel te laten lopen.

Jaarlijks overkomt het vele instrumenten: een barst in het hout. Dit overkomt strijkinstrumenten, houten blaasinstrumenten, piano’s en ook de gitaar ontkomt er niet aan. Hout is organisch materiaal dat krimpt en uitzet naar rato van de luchtvochtigheidsgraad, uitgedrukt in een percentage. We kunnen dit meten met een zogenaamde hygrometer. Hoe vochtiger de lucht, hoe meer het hout uitzet. Hoe droger de lucht, hoe meer het hout krimpt.
Je merkt het al als je in een koude najaars- of wintermaand een eindje met je gitaar hebt gefietst: ze is veel meer ontstemd dan ze in de zomer na hetzelfde fietstochtje pleegde te zijn. De gitaar reageert dus direct op de droge buitenlucht. Hoe kouder… hoe droger, en als het gaat vriezen, dan wordt het echt droog.

Als de buitenlucht droger wordt, betekent dat nog niet dat ook de lucht binnenshuis droger wordt. Dat hangt af van het klimaat binnenshuis. Staan er veel planten en eventueel een luchtbevochtiger, dan valt er niet zo veel te vrezen. Is dit er niet, maar is er wel een centrale verwarming (die de lucht alleen maar droger maakt), dan heb je kans dat het binnen (bijna) net zo droog wordt als buiten.

Een hygrometer is geen overbodige luxe. Ze laat zien hoe het met de luchtvochtigheid gesteld is en of je er eventueel iets aan moet doen. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 65%. De ene gitaar klinkt beter naar de 40% toe en de andere beter naar de 65%. Dit is iets dat je zelf moet ervaren. Als het erg vochtig wordt, boven de 70%, dan levert dit geen gevaar voor je instrument op, maar het is de droogte waar je voor op moet passen. Advies is om onder de 35% maatregelen te treffen.

Tot slot: probeer te veel klimaatswisselingen te vermijden en als je, bijvoorbeeld, een lange reis hebt gemaakt en je gitaar komt van een hele droge koude buitenlucht in een warme, vochtige ruimte, laat de gitaar dan eerst een tijdje in haar koffer of hoes acclimatiseren voordat je haar uitpakt, om een klimaatshock te voorkomen.

Bij de gitaarspeciaalzaak zijn ook kleine luchtbevochtigers te verkrijgen die je in het klankgat van je gitaar kunt bevestigen, om zo dit microklimaat op peil te houden.