Estruch Gitaren

GITAREN UIT HET ATELIER VAN JUAN ESTRUCH IN SPANJE

Onze gitaren komen uit het atelier van Juan Estruch in Spanje, en zijn in Nederland en België alleen bij ons te verkrijgen.

Hoge kwaliteit voor scherpe prijzen

Estruch is een van de oudste nog bestaande gitaarateliers van Spanje, meer dan 130 jaar geleden begonnen in Barcelona. Vandaag de dag is het een vooraanstaand bedrijf met een aantal zeer succesvolle gitaren in de collectie, en lid van “El Gremio de Maestros Artesanos de la Guitarra Española” (Het Gilde van Meesterbouwers van Spaanse Gitaren).
Deze handgebouwde gitaren voldoen aan hoge kwaliteitseisen, door de gebruikte materialen en het vakmanschap en de aandacht waarmee ze worden gebouwd.

Gitaren met een lange traditie

In de werkplaats van Estruch worden de gitaren gebouwd op de traditionele Spaanse wijze, met respect voor de authentieke houtsoorten, toewijding en een goed verzorgde manier van werken, met veel ruimte voor het handwerk.
Wij vinden deze gitaren erg interessant vanwege hun warme en oorspronkelijk klank, met veel nuances en mogelijkheden om te groeien in de handen van iedere speler. Gitaren waarin je de aandacht die is gegeven tijdens het proces van het bouwen goed kunt ervaren.

Als je een gitaar wilt die naar Spanje ruikt en naar heerlijke houtsoorten, en die klinkt zoals een goede klassieke gitaar hoort te klinken, maak dan een afspraak om deze gitaren te bekijken, te bespelen en te beluisteren.
Onze webshop gaat deze zomer online.

Onze winkel is buiten de vaste openingstijden op afspraak te bezoeken, bel met 038 – 4229779.

Over Estruch

Het verhaal van de gitaren van Estruch begint in het jaar 1880, als Juan Estruch Rosell zijn eerste gitaar bouwt. Weldra volgen er meer en ontwikkelt zich een succesvolle werkplaats, in de Carrer Ample in Barcelona. De traditie wordt voortgezet door zijn zoon Juan Estruch Sastre, die na de Spaanse burgeroorlog in 1939 de leiding over het atelier overneemt.

Hij wordt op zijn beurt opgevolgd door zijn zoon Juan Estruch Pipó, die echter komt te overlijden zonder kinderen. Het is dan Rafael Montes Ramiréz, die al op veertienjarige leeftijd werkzaam was in het atelier, die het bedrijf overneemt en tot op heden de leiding heeft.

Estruch is het oudste nog bestaande gitaaratelier in Catalonië, en het een na oudste in Spanje. Het atelier is de springplank geweest voor vele beroemde bouwers, waaronder Juan Antonio Sabaté, die momenteel nog werkzaam zijn in Spanje en Zuid-Amerika.

De gitaren

Met een muziekinstrument als de gitaar is het net als met een paar schoenen: de gitaar moet je passen. Als het instrument te klein is, maar vooral wanneer het te groot is, dan kan dat de technische, en daarmee tevens de artistieke ontwikkeling in sterke mate belemmeren. Van invloed is dit daarmee ook op de motivatie om te spelen.

Het formaat van de klankkast van de gitaar staat grotendeels in verhouding met de snaarlengte, de zogeheten mensuur. Deze bedraagt bij een ‘volwassen’ gitaar 65 cm; soms iets minder: 64 en heel soms iets meer: 66 of zelfs 67 cm.

KINDEREN

Voor kinderen bestaan er gitaren met een kortere mensuur. De klankkast is dan in verhouding ook een stuk kleiner.

De kindergitaren van Estruch zijn er in diverse maten:

5-8 jaar     53’

8-11 jaar   57,5’

11-14 jaar  61’

De leeftijd van een kind geeft een indicatie over het meest geschikte formaat, maar uiteindelijk zal op individuele basis moeten worden gekeken naar het beste model. Verstandig is dan om een gitaar aan te schaffen waar het kind nog goed in kan groeien, zodat het niet na een half jaar alweer aan een nieuwe gitaar toe is. In de regel kunnen kinderen zo ongeveer 2 a 3 jaar op hetzelfde instrument blijven spelen.


Estudio

Het basismodel van Estruch heet de Estudio. Het bovenblad van deze gitaren is van massief ceder.
Zij- en achterblad zijn van gelaagd sapelly. Deze gitaren hebben een randinleg aan de voorzijde.
De hals is van mahonie en heeft een Afrikaans palissander toets. Op de kop zitten goede vernikkelde mechanieken.

Een kwalitatief goede en aantrekkelijke gitaar, dat in alle opzichten een prima instrument is om mee te beginnen.

Verkrijgbaar als model E-50, in een 53 mensuur, en in 57,5 mensuur.

E-50   € 295,00

Conservatorio

De Conservatorio is het luxere model voor de beginnende gitarist.
Deze gitaar laat een schitterende toon horen; rijk aan kleur, met veel nuances en een sterke dynamiek. Het bovenblad is van massief ceder of fichte en het zij- en achterblad zijn van gelaagd notenhout of etimoe. Verder een mooie randinleg aan de voor en achterzijde. Deze gitaren hebben een hals van ceder, met een toets van Afrikaans palissander. De mechanieken zijn goudkleurig.

Verkrijgbaar als model C-35, in een 53, een 57,5 en een 61 mensuur.

C-35   € 420,00

VOLWASSENEN en kinderen vanaf dertien jaar.

Estudio

Het instapmodel is hier uit de Estudio serie de E-32.
Het bovenblad van deze gitaren is van massief ceder. Zij- en achterblad zijn van gelaagd sapelly. Deze gitaren hebben een randinleg aan de voorzijde.
De hals is van mahonie en heeft een Afrikaans palissander toets. Op de kop zitten goede vernikkelde mechanieken.

E-32    € 325,00

Conservatorio

Een stap verder voor de beginnende gitarist of diegene die op een echt mooie en betaalbare gitaar wil gaan spelen, is er het model Conservatorio.
Er zijn twee modellen, de C-10 en de C-15

C-10    € 495,-
Het bovenblad van deze gitaar is van massief ceder, het zij- en achterblad zijn van gelaagd palissander. De voor- en achterzijde hebben een mooie randinleg.
Deze gitaren hebben een hals van Hondurees ceder, met een toets van Afrikaans palissander.
De mechanieken zijn goudkleurig.

C-15    € 575,-
Deze gitaren zijn iets verfijnder uitgevoerd dan model C-10.
Het bovenblad is van massief fichte en het zij- en achterblad zijn van gelaagd palissander. De voor- en achterzijde hebben een mooie randinleg.
Deze gitaren hebben een hals van Hondurees ceder, met een toets van ebbenhout. De mechanieken zijn goudkleurig.

Concierto

De gitaren uit de Concierto serie zijn serieuze studiegitaren voor de gevorderde gitarist die hoge eisen stelt aan zijn instrument. Een sterke volle toon, met een uitstekende projectie en goede respons, zijn enkele van de vele positieve eigenschappen waar deze gitaren aan voldoen.

Concierto 3    € 720,00

Concierto 2    € 910,00

Concierto 1    € 1390,00

De gitaren uit de Concierto serie hebben een fichte of een ceder bovenblad. Zij- en achterblad zijn van massief India Palissander. Voor de nek is Hondurees ceder gebruikt en de toets is van Afrikaans ebbenhout. De gitaren zijn voorzien van luxe, kwalitatief zeer goede mechanieken.

Flamenco

Een flamenco gitaar ziet er op het eerste gezicht net zo uit als een klassieke gitaar. Maar toch zijn er belangrijke verschillen.
In de eerste plaats in de gebruikte houtsoorten. Hoewel je tegenwoordig steeds meer flamenco gitaren ziet met een palissander klankkast, hebben deze instrumenten van oudsher een zij- en achterblad van cipres. Voor het bovenblad werd vroeger altijd fichte gebruikt. Daar zie je tegenwoordig ook wel eens ceder verschijnen.
Naast de gebruikte houtsoorten zijn er ook verschillen in de constructie en de afstelling. Dit alles bij elkaar maakt dat een flamenco gitaar aanzienlijk verschilt met een klassieke gitaar.

Flamenco 3    € 495,00
Deze flamencogitaar is een betaalbare studiegitaar voor de beginnende flamenco gitarist, met alle eigenschappen die je van een goede flamenco gitaar mag verwachten. Dit instrument heeft een heldere klank, met een sterke projectie.
Het bovenblad van deze gitaar is van massief fichte, het zij- en achterblad zijn sandelhout of esdoorn. De voor- en achterzijde hebben een mooie randinleg. Deze gitaren hebben een hals van Hondurees ceder, met een toets van Indiaas palissander. De mechanieken zijn goudkleurig.

Flamenco 2    € 895,00
Het bovenblad van deze gitaar is van massief fichte, het zij- en achterblad zijn cipres. Het achterblad gelaagd. De voor- en achterzijde hebben een mooie randinleg.
Deze gitaar heeft een hals van Hondurees ceder, met een toets van Nigeriaans ebbenhout. De mechanieken zijn goudkleurig met zwarte knoppen.

Flamenco 1    € 1390,00
Een fantastische flamencogitaar, met een heldere en krachtige toon. In het bespelen van deze gitaar ervaar je de hoge kwaliteit van afwerking en subtiliteit in klank.
Deze gitaar is volledig massief. Het heeft een fichte bovenblad, zij- en achterblad zijn van cipres. De voor- en achterzijde hebben een mooie randinleg. Deze gitaar heeft een hals van Hondurees ceder, met een toets van Nigeriaans ebbenhout. De mechanieken zijn goudkleurig met zwarte ebbenhouten knoppen.

Andere modellen van Estruch zijn:

Especial Concierto    € 1750,00

Gran Concierto     € 2355,00

Centenario    € 3295,00

125 Aniversario    € 4120,00

Artesana 25    € 5440,00

Alle op deze pagina vermelde prijzen onder voorbehoud.